håndboldsko

Jeg mangler nye håndboldsko

Når du skal købe håndboldsko er det vigtigt at gøre sig klart hvorvidt man skal bruge stabilitet eller hvorvidt man ellers anvender en lettere håndboldsko. Skoen kan nemlig have stor betydning for hvorvidt man pådrager sig vrid, og om du kan præsterer tilstrækkeligt i kamp på den plads du besidder.

håndboldsko

håndboldsko

Igennem de sidste par år er der hændt en enorm udvikling inden for håndboldsko gennemgået og dette har været med til at hjælpe udøverne til at gøre håndbold stadig hurtigere og mere eksplosivt. Det er nu muligt at opgraderer nutidens håndboldsko mere til at absorbere stød. For blot 10 år tidligere forekom der stort set ingen stødabsorbering i sko til håndbold, derfor var det overhovedet ikke tænkeligt at træne og spille lige som der gøres nu om dage, da fysikken ville blive slidt på lang sigt.

 

Lette håndboldsko giver hurtige bevægelser

De lette håndboldsko er velegnet til fløjspillere, som er hurtige, hvilket kan benyttes hvis der skal laves retningsskift. Hvorimod de andre positioner stadigvæk er afhængige af mere eksplosivet, hvilket begynder med et retningsskift og derfor er stabilitet mere betydningsfuld.

Man har nu kommet en løsning på, så oversiden på håndboldsko nu er virkelig stabil og spænder foden bedre fast mod sålen, så du undgår at glide rundt og at foden glider ud over bunden hvis man skal lave sideskift. Der er også sket utrolig meget med styrken i sålen og i høj grad i den forreste del af foden, da det er der man placerer trykket på håndboldskoen hvis du er nødsaget til at lave retningsskift. En af de ting, der er mest benyttet, er at anvender en solid plast, som ligger på ydersiden af fodtøjet mellem bund og oversiden og derved garantere at skoen modstår når vægten anbringes på udvendige side. Dette metode ses i flere sportsgrene, som for eksempel badminton, hvor de fleste bevægelser også er retningsskift.

 

Begræns dine skader

Stødabsorbering er påkrævet når man omtaler håndboldsko, og derfor er det betydeligt at dine fodtøj er stødabsorberende minimum i hælen og også i forfoden. hvis man bevæger dig op af banen er det betydningsfuldt med lettelse og helst når du lander efter en bevægelse eller udfald, skal man prøve på at nedsætte de vibrationer, som sendes op gennem hofter så meget som muligt. Hvis man er ligeglad kan du pådrage sig skader og bør stå over. Hvor meget dine håndboldsko vejer er også betydningsfuldt, da det er en fordel at anvende så let fodtøj som muligt, da det er nemmere at flytte fødderne i let fodtøj. Hvor tunge dine håndboldsko er, har en betydning for dit spil, da det er hurtigere at røre fødderne i lette sko. Men det skal nævnes at hvis du spiller streg tilrådes det at have stabilitet frem for mindre tunge håndboldsko.

 

Ikke kun stødabsorbering

Stabilitet er nøglen for at kunne ikke at glide og ændre retning hurtigt hvis man kører mand-mand og du ej har stor fart på ind i duellen. Når man må skifte retning udnytter du kun et ben for at skyde fra med, og denne bevægelse sætter store krav til håndboldskoen, da de derved får alt din kropsvægt på et lille stykke af håndboldskoen. Derfor er det rigtig betydningsfuldt at håndboldskoen ikke rokker sig, da det kan sænke chancen for at ændre retning markant.

Stabiliteten i håndboldsko er også bedret betydeligt gennem de sidste par år, dette pga. at flere udøvere begyndte at bruge sko til løb, fordi de ønskede sko som kunne minimere stød bedre. Desværre er sko til løb ikke velegnet til voldsomme sideskift og derfor fik mange sig skader i ankler og knæ, på grund af skoen var for høj i sålen og fordi den var for ustabil.

 

Læs mere på sport-net.dk: håndboldsko